nopoxivir content slider

Vad är mollusker

Mollusker är en infektion i det ytligaste hudlagret orsakat av ett poxvirus.
Infektionen är ofarlig men är väldigt tråkig då den tar lång tid på sig att läka ut, är smittsam och dessutom kan ge ärrbildning.

Infektionen börjar som en liten hudfärgad knappnåls-”knopp” som växer med tiden och får ofta en rödare färg.
Utslagen är upphöjda, oftast hudfärgade eller lite rosa och brukar bli två till fem millimeter stora med liten grop i mitten. (Ej att blanda ihop med vårtor som har en förhårdnad yta.)

Hos barn är molluskerna mest utbredda på magen, armarna, i ansiktet eller på nacken.
Hos vuxna är förekomsten främst på kön, mage, korsrygg eller insida av lår och är då en sexuellt överförd smitta.

Så här ser en mollusk ut

Mjuk och glansig yta

Poxviruset orsakar en knottra i huden, oftast hudfärgade eller lite rosa med en mjuk och glansig yta. Knottran liknar en pärla och brukar bli två till fem millimeter stora med liten grop i mitten. (Får ej blandas ihop med vårtor som är hårdare och taggigare.)

Ur kroppens synvinkel är mollusker (liksom vårtor) nästan ”osynliga” eftersom de sitter ytterst i huden

De virusinfekterade cellerna sitter som en plugg i mitten och i denna grop kan det finnas en vit vaxartad substans som kan läcka vid tryck.

Denna substans är väldigt smittsam!

  • Mollusker

  • Vårtor

Hur smittar mollusker?

Mollusker smittar via hudkontakt, ex när man använder samma handduk eller badar tillsammans. När utslagen blir röda och spricker sönder så smittar de lätt. Barn kliar gärna och då sprids de snabbt till övriga kroppen och till andra barn. Ärrbildning kan dessutom lätt uppstå om man kliar sönder molluskerna. Även när utslagen blir röda och spricker så smittar de lätt.

Tid från smitta till sjukdom är 2-8 veckor.

Förekomst

Mollusker är vanligt förekommande, alla känner någon som har drabbats. I Tyskland drabbas 25 % av alla barn mellan 2-10 år, 30 % i England och i Sverige är det ca 40 000 patienter årligen som får diagnosen mollusker.

TIDIGARE SMÄTSAM BEHANDLING

Alternativ har varit/är att skrapa bort mollusken, trycka ut eller frysa den. Dessa metoder är väldigt smärtsamma och ger lätt upphov till ärrbildning, det är dessutom en hög risk för återfall, infektioner och är tidskrävande.

SNABBA PÅ UTLÄKNINGEN

NoPoxivir® är en smärtfri och effektiv behandling mot mollusker. NoPoxivir är en medicinteknisk med en kliniskt bevisad effekt mot mollusker.

Efter ett fåtal dagars behandling (normalt 4–6 dagar) och därefter kroppens egen utläkning är över 80% fria från mollusker redan inom 4 veckor från behandlingsstart.

nopoxivir product photo
© Copyright 2018 - NoPoxivir | Unimedic Pharma AB | Design: a line Design